Projektit/Viikon VALO

Kohteesta Linux-aktivaattori
Loikkaa: valikkoon, hakuunProjektin tavoite

Esitellä vapaita ohjelmia julkaisemalla joka viikon sunnuntaina Viikon VALO osoitteessa http://viikonvalo.fi . Julkaiseminen tapahtuu "blogimaisesti" lyhyillä esittelyillä, joissa kerrotaan tekstillä, kuvilla ja pienillä esimerkeillä ohjelman käyttötarkoitus, alustat, joilla ohjelmat toimivat sekä ohjelman lisenssi. Lisäksi ohjataan linkeillä lisätiedon ääreen.Toteutus

Tekstiaineisto ja kuvat muokataan tänne wikiin. Julkaisu tapahtuu kopioimalla kerran viikossa yhden ohjelman esittely varsinaiselle sivustolle.

Toteutuksesta voit tulla keskustelemaan Linux-Aktivaattorin irc-kanavalle: #l-a verkossa freenode. Voit käyttää vaikka sivuiltamme löytyvää webirc-sovellusta.

SVG-pohjan Viikon VALOn viikkokohtaisen logon muokkaamiseksi löydät tästä. Tarvitset MgOpenCosmetica-kirjasimen, joka löytyy esimerkiksi paketista nimeltä ”fonts-mgopen”. Tämän jälkeen muokkaus onnistuu helposti Inkscapella.

Lisenssi

Ohjelmakuvausten ja kuvakaappausten lisensseinä käytetään Creative Commons Nimeä 3.0 Suomi-lisenssiä (CC-by) tai Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi-lisenssiä (CC-by-sa) tekijän valinnan mukaan. Sallivamman CC-by-lisenssin käyttö on suositeltavaa, sillä sillä lisensoitua materiaalia on helppo siirtää myös linux.fi-wikiin.

Valitse lisenssi aloittaessasi kuvauksen kirjoittamista. Artikkelipohjassa on oletuksena käytössä malline {{CC-by}}, ja valittavissa (kommentoituna) {{CC-by-sa}}-malline.

Miten voit auttaa?

 1. Levittämällä tietoa kunkin viikon valosta omaan sosiaaliseen ympäristöösi.
  • Sivustolla olevan "Tykkää"/"Like"-napin kautta saat Facebookiin viikottain tiedon kunkin viikon VALOsta.
  • Viikon VALOja voi seurata myös Twitteristä
  • "Jaa"/"Share"-napeilla taas jaat artikkelin helposti omaan sosiaaliseen ympäristöösi (Facebook, Twitter, Delicious, Buzz)
 2. Ehdottamalla ohjelmaa Viikon VALOksi lisäämällä sen alla olevaan taulukkoon. (ota mallia jo olemassa olevista riveistä)
 3. Ehdottamalla sopivaa viikkoa ohjelman julkaisemiselle. Lisää ehdottamasi viikon numero taulukkoon luvun 99 tilalle. Lisää halutessasi myös jokin perustelu, esimerkiksi ohjelman uuden version julkaisupäivä.
 4. Kuvakaappauksia ottamalla ja tallentamalla niitä wikiin. Kuvakaappaukset saisivat mielellään olla maksimissaan 1024 pikseliä leveitä, etteivät ole liian suuria.
  • Tallenna tiedosto
  • Katso ennen tallentamista esimerkkiä vaikka näistä kuvista: Kuva:Tuxpaint-5.png ja Kuva:Rss-lattice.png.
  • Luokittele kuvat lisäämällä kuvasivujen loppuun tekstit [[Luokka:Kuvakaappaus]], [[Luokka:Projektit]] ja [[Luokka:Viikon VALO]], jotta ne on helpompi löytää
  • Harkitse myös kuvakaappauksen lähettämistä sivustolle http://screenshots.debian.net/, jos kyseiseltä paketilta puuttuu kuvakaappaus. Tuolta kuvakaappaukset päätyvät laajempaan levitykseen ja mm. Ubuntun ohjelmienasentajaan. Näin voit samalla auttaa suurempaa yhteisöä.
 5. Kirjoittamalla ohjelmalle esittely.
  • Klikkaa alla olevasta listasta punaisella merkittyä linkillä. Tekstipohja ladataan sivulle automaattisesti.
  • Jos pohja ei lataudu (selaimestasi on javascript pois päältä), voit myös kirjoittaa ohjelman nimen alla olevaan tekstikenttään ja aloittaa esittelyn kirjoittamisen sitä kautta.
  • Mallia kuvauksen rakenteesta ja tyylistä voi ottaa jo olemassa olevista kuvauksista.
  • Merkitse alla olevaan listaan esittelyn status ja halutessasi nimimerkkisi.
 6. Oikolukemalla ja korjaamalla kirjoitus- sekä muita virheitä esittelyteksteistä.

Linux-Aktivaattorin wikin editointi vaatii kirjautumisen. Jos sinulla on tunnus L-A:n, Turuxin tai Porixin wikiin, ne kelpaavat. Jos ei, tunnuksen voit luoda sivun oikean yläkulman linkistä. Tervetuloa!

Muistathan, että osallistumalla projektiin lupaat, että tänne kirjoittamaasi tekstiä ja liittämiäsi kuvia voidaan käyttää Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi-lisenssin mukaisesti muun muassa Viikon VALO -sivustolla. Jos siis haluat nimesi tai nimimerkkisi näkyviin, merkitse se artikkelin tai kuvakaappauksen sivun loppuun, kuten sivulla Really Slick Screensavers.


Jos selaimestasi on javascript pois päältä tai jostain muusta syystä alla olevat punaiset linkit eivät avaa artikkelipohjaa valmiiksi editointi-ikkunaan, voi uuden Viikon VALO:on tulevan esittelysivun aloittaa oheisesta painikkeesta. Katso ettei kyseiselle tuotteelle ole jo sivua tehty. Sivun nimeksi tulee se mitä kirjoitat tekstilaatikkoon. Sivu luodaan ja kopioidaan vakiotekstit pohjaksi painamalla tuota painiketta "Aloita uusi viikon VALO-sivu".

Esiteltäviä ohjelmia

Ehdotettuja esiteltäviä sovelluksia

Ehdotuksen asteella tai työn alla. Täytä taulukkoa mallin ja ohjeen mukaan.


Vapaata aineistoa

Vapaiden ohjelmien rinnalla voidaan esitellä myös vapaiden aineistojen lähteitä.

Muuta esiteltävää vapautta

Myös muuta vapauteen ja avoimuuteen liittyvää voidaan esitellä.