R

R on tilastolliseen laskentaan tarkoitettu ohjelmointiympäristö.

Se on GNU-projekti, joka pohjautuu S-kieleen. Tätä nykyä R on erittäin laajasti käytetty ja sen käyttöä opetetaan esimerkiksi yliopistojen tilastotieteen oppiaineissa. R:ään liittyen järjestetään nykyään myös kansainvälisiä kongresseja ja julkaistaan korkeatasoista nettilehteä. Ohjelman kotisivuilta löytyy R:ään laajan perustyökaluvalikoiman lisäksi tuhansia käyttäjien valmistamia lisäpaketteja (packages). Ohjelman kotisivuilta löytyy myös eri tasoisia oppaita R:n käyttöön. Sopiva opas R:n opetteluun ja myös edistyneille tilastotieteilijöille on esimerkiksi Tommi Viitasen kirjoittama “Tilastotiedettä soveltajille”. Katso myös Itä-Suomen yliopiston tuottama R-opas.

Vaikka R onkin tehty tilastolliseen laskentaan, sen helposta opittavuudesta ja käytettävyydestä johtuen allekirjoittanut on mm. analysoinut R:llä musiikkia, piirrättänyt sillä Fraktaaleja, käyttänyt sitä matriisilaskentaan, matemaattiseen optimointiin jne. Tämä onnistuu funktionaalisella ohjelmoinnilla, mutta R on myös objektiorientoitunut kieli.

Kotisivu
http://www.r-project.org/

Lisenssi
GNU GPL

Toimii seuraavilla alustoilla
Linux, Mac OS X, Windows, FreeBSD, muut Unixit

Asennus
Asennuspaketit löytyvät ohjelman kotisivuilta. Useimpiin Linux- ja Unix-jakeluihin ohjelma löytyy myös suoraan jakelun omasta paketinhallinnasta. Debian GNU/Linuxissa ja Ubuntussa komennolla apt-cache search ^r-.* löytyy pitkä luettelo R-Projektin paketteja (http://cran.r-project.org/bin/linux/debian/).

Käyttöohjeita
Tilastotiedettä soveltajille (Tommi Viitanen)

R-opas (Itä-Suomen yliopisto)

R-ohjelmointi

<! – Tallenna kuvatiedostot wikiin ja lisää kuvalinkit tuon mallin mukaan tähän. Tag p.o. Image: eikä Kuva: jotta Drupal ymmärtää sen kuvaksi. –> Image:R-demoplot1.png Image:R-demoplot2.png Image:R-Fig4_AT2.png

Teksti: ATTE TENKANEN
kuvakaappaukset: ATTE TENKANEN